Novice

Počitnic je konec in v ponedeljek si bodo šolarji oprtali šolske torbe ter se napotili v šole. Po šolskih poteh bodo hodili razposajeni, še polni počitniških vtisov, zato bodite vozniki še bolj pazljivi. Ajdovske osnovne šole bo letos obiskovalo skoraj dva tisoč učenk in učencev. Šolarje čakajo številne novosti, zagotovo je ena izmed njih tudi nov program Občine Ajdovščina – Mladost na burji.

V letošnjem šolskem letu bo ajdovske osnovne šole obiskovalo skoraj dva tisoč učenk in učencev. V prvi razred bo vstopilo 219 učenk in učencev, še posebej je porast vpisa viden na OŠ Štruje, kjer bo v prvi razred v primerjavi z lanskim letom vstopilo kar 24 prvošolčkov več.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bo tudi v letošnjih prvih šolskih dneh izvajal akcijo Varno na poti v šolo in domov. Prostovoljci Rdečega križa Ajdovščina, Društva upokojencev Ajdovščina, Gorske reševalne službe – skupine Ajdovščina in posamezniki bodo 2. in 3. septembra v prometnih konicah dežurali na najbolj kritičnih točkah šolskih poti.

Največ pa boste za varnost otrok lahko storili starši. Če otroke vozite v šolo, spoštujte prometne predpise – vašim otrokom ste prvi vzgled! Predvsem bodite pozorni na pravilno ustavljanje, parkiranje in izstopanje otroka iz avtomobila – vedno naj izstopa na »varni« strani! Če bo vaš otrok sam hodil v šolo, se v dneh pred začetkom pouka skupaj odpravite po njegovi šolski poti ter preverite pravilno ravnanje ter morebitne prometne pasti.

Šolske poti so večidel enake, kot v prejšnjih letih. Šolska pot, ki sicer vodi skozi Lavričev trg, je do zaključka urejanja speljana okoli njega. Na Goriški cesti je po novem urejena kolesarska steza, pričakovati gre, da bo z začetkom pouka tu več kolesarjev. Poleg kolesarjenja pa je v zadnjem času zelo modna tudi vožnja s skiroji. Padec s skirojem ni nedolžen, zato priporočamo, da otroci tudi na skirojih uporabljajo kolesarske čelade.

Ob novem šolskem letu želimo vsem uspešno novo šolsko, ob tej priložnosti vabimo vse šolarke in šolarje, da sprejmete izziv in se vključite v program Mladost na burji, s katerim boste z različnimi aktivnostmi usvajali veščine, ki vam bodo pripomogle k aktivnemu vključevanju v lokalno skupnost.