Novice

V vzgojni program Občine Ajdovščina Mladost na burji, ki spodbuja aktivno vključevanje v družbeno koristne dejavnosti, so vključeni otroci in mladi od 3. do vključno 21. leta starosti, ki se šolajo ali živijo v občini Ajdovščina. Program temelji na stopnjevalnem sistemu osvajanja značk.

Tokrat vam podrobneje predstavljamo Grozdek, prvo stopnjo programa,kjer aktivno sodelujejo najmlajši udeleženci programa Mladost na burji. Predšolski otroci se v program vključijo kot skupina v okviru vrtca in aktivnosti izvajajo pod vodstvom svojega vzgojitelja. V enem programskem letu otroci za osvojitev značke izvedejo vsaj šest različnih aktivnosti.

V program Mladost na burji oziroma kar Vrtec na burji kot najmlajši rajši povedo, je vključenih 11 skupin otrok iz Otroškega vrtca Ajdovščina in skupina otrok vrtca ob Osnovni šoli Otlica.  Skupaj na prvi stopnji Grozdek sodeluje 261 otrok iz enot Ob Hublju, Ribnik, Vipavski Križ in skupine Cicibančki iz vrtca ob Osnovni šoli Otlica.

Skupaj z vzgojitelji  vsaka vključena skupina otrok pripravi tudi izvirno skupinsko mapo, kjer so podrobno in na ustvarjalen način predstavljene posamezne aktivnosti, ki so jih tekom leta izvedli. Mape so zanimive tudi otrokom, saj se ob listanju spomnijo kaj so počeli in kje vse so že bili.

 

 

                         

 

Vzgojiteljica Mateja Mikuž, skupina Rumeni iz enote Ob Hublju: »Za vsako izvedeno aktivnost otroci prejmejo nalepko, ki jo prilepijo v svoje dnevnike Grozdek«.

Čas je zaveznik najmlajših in idej za aktivnosti jim ne zmanjka

Tudi v skupini Grozdek je program razdeljen na štiri področja, na katerih otroci z raznolikimi aktivnostmi skrbijo zase, za bližnjega in za skupnost. In teh se je že pred zaključkom prvega programskega obdobja nabralo veliko več, kot to sam program zahteva. Največ aktivnosti so opravili na področju Moja skupnost. Otroci so obiskali Pilonovo galerijo Ajdovščina, kjer so si pod vodstvom kustosinje ga. Tanje Cigoj ogledali razstavo slikarja Iva Lenščaka. Na ustvarjalni delavnici v galeriji so z ogljem narisali svojo družino in nastala umetniška dela razstavili v svojem vrtcu.

Skupina Žirafe iz enote Ribnik si je ogledala razstavo dijakov Srednje šole Veno Pilon z naslovom (Avto)portret tako in drugače. Spoznali so umetniško grafično tehniko, hkrati je razstava otrokom ponudila odlično iztočnico za pogovor o čustvih in izražanju le teh.

Otroci iz skupine modri enote Ob Hublju so se vključili v akcijo Ljudske univerze Ajdovščina in v Tednu pisanja z roko gasilcem narisali čudovite razglednice. Spet druga skupina je Dan slovenskih splošnih knjižnic obeležila z obiskom Lavričeve knjižnice. Ob slovenskem kulturnem prazniku so najmlajši iskali Prešernovo ulico in jo našli v centru Ajdovščine, prav na mestu, kjer v čudoviti stavbi domuje TIC Ajdovščina. Otroci iz enote Vipavski Križ so v prazničnem času izdelali svoje jaslice in jih predstavili na tradicionalni razstavi jaslic v domačem krajevnem domu.

 

 

Obisk letališča Ajdovščina, kjer je g. Stojan Štokelj otroke popeljal skozi hangar in jim predstavil letala in pomen letališča za naše mesto, spoznali so tudi delovanje naprave za merjenje hitrosti in smeri vetra. 

Zelo zanimive so tudi aktivnosti, ki jih skupine izvajajo na področju Moj poklic. Vzgojitelji k sodelovanju pritegnejo starše, ki otrokom v skupini predstavijo svoj poklic oz dejavnost, s katero se ukvarjajo. Tako so otroci spoznali poklic gozdarja, mehanika dirkalnih motorjev, spet drugi so obiskali pošto Ajdovščina in spoznavali njihovo delo ter poklic poštarja.

 

 

 

Prav vsi so se udeležili dneva odprtih vrat domačega podjetja Fructal in spoznali delo s stroji na posameznih proizvodnih linijah.

In ker vzgojitelji vedo, kako zelo so otroci navdušeni nad sladkimi priboljški, velik poudarek skozi celo leto namenijo tudi promociji zdrave prehrane in skrbi za zdravje. Vse skupine otrok se vključijo v akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk, pogovarjajo pa se tudi o izvoru hrane in spoznavajo pomen in vrste lokalno pridelane hrane. Nekatere skupine so se vključile v projekt Beli zajček, kjer se otroci spoznavajo z ekologijo in skrbjo za svoje telo in zdravje.

 

 

 

Ena od skupin je obiskala zobozdravnico Dr. dent. med. Branko Colja v Zdravstvenem domu Ajdovščina. Prijazna ekipa v ordinaciji jih je zelo lepo sprejela in sproščeno vzdušje ter pozitivna izkušnja bo otrokom lahko pomagala premagovati strah pred obiskom zobozdravnika.

Vzgojitelji skupin otrok, ki so vključeni v program Mladost na burji, pri izbiri primernih aktivnosti za vpis v dnevnike Grozdek med seboj dobro sodelujejo, tako znotraj svoje enote, kot tudi z ostalimi enotami Otroškega vrtca Ajdovščina. Povezujejo se tudi pri izvajanju aktivnosti na področju Moj prijatelj, kjer otroci za druge skupine pripravijo prave Čajanke. Spečejo piškote, pripravijo čaj in na obisk povabijo otroke iz drugih skupin. Nekateri se odpravijo tudi na obisk v druge enote vrtca Ajdovščina, kjer se otroci skozi družaben kulturni program predstavijo in vrstnikom pokažejo kaj počnejo in kaj znajo. Sami izdelajo majhna darila in se med seboj obdarijo. Največje darilo otrokom je osebna izkušnja ob druženju in spoznavanju pomena medsebojnega sprejemanja. Otroci ene od vključenih skupin so doživeli zelo posebno izkušnjo, ko je na obisk prišel fantek, ki obiskuje razvojni vrtec Cirius v Vipavi. Že ob samem prihodu so se otroci z navdušenjem zbrali okrog njega in ga pozdravljali, vsak na svoj način.  Vzdušje je bilo res posebno, otroci so se ob njem umirili in v skupino je prinesel dodatno veselje.

 

Alenka Praček, vzgojiteljica in koordinatorka programa Mladost na burji za Otroški vrtec Ajdovščina: »Program Mladost na burji nas je dodatno spodbudil k boljšemu medsebojnemu sodelovanju, širjenju ustvarjalnih idej in razvijanju pristnih odnosov v lokalni skupnosti. Dejavnosti, ki jih izvajamo v okviru tega programa, so tudi sicer poslanstvo vzgojitelja in sicer spodbujanje otroka k spoštovanju sebe, drugih in okolja, ki ga obdaja. Otroka bolj kot samo pripovedovanje ali učenje nagovori konkretna izkušnja, ki jo sam doživi. Vsaka od omenjenih dejavnosti vzbudi v otroku drugačna občutja, najbolj dragocene izkušnje pa so tiste, ki jih otrok doživi v povezavi z ljudmi«.

Vloga vzgojiteljev je v vzgojnem programu Mladost na burji ključna. O njihovem izvrstnem delu pričajo tudi vsi nalepljeni grozdki, ki so le eden od dokazov odličnega dela naših vzgojiteljev. Otroci bodo ob koncu vrtčevskega leta za svojo aktivnost prejel spominsko majico Grozdek, ki jih bo še dolgo opominjala na to, da je vsak »grozdek« pomemben zato, da skupaj gradimo lepšo skupnost.