Novice

Podeljena so priznanja in značke udeležencem programa Mladost na burji na stopnji zlata Kastra. S sklepnim dogodkom smo v torek 22. junija simbolično zaključili program Mladost na burji za leto 2019/2020.

Tako kot so izziv v septembru 2019 sprejeli številni otroci, učenci, mladi, učitelji, strokovni delavci, si tudi sam program Mladost na burji rad postavi izzive. S trudom, vztrajnostjo in odločnostjo smo zaključno prireditev pripravili v čudovitem naravnem okolju Hiše mladih v Palah. Veselilo nas je, da smo lahko bili skupaj, čeprav na razdalji 1,5 m.

       

Priznanja in značke za uspešno opravljen program na stopnji zlata Kastra so prejeli učenci devetega razreda iz OŠ Danila Lokarja, OŠ Dobravlje in OŠ Col.

Posebej smo se za sodelovanje in njihovo podporo zahvalili koordinatorjem programa iz Otroškega vrtca Ajdovščina, ajdovskih osnovnih šol in srednje šole Veno Pilon.

Podelili smo tudi Županovo petico, občinsko priznanje za poseben učni dosežek, same odlične ocene v vseh devetih razredih osnovne šole. Priznanje je prejela učenka OŠ Col, Katarina Lozar.

Z velikim zanosom smo septembra 2019 vstopili v prvo leto izvajanja programa Mladost na burji. Skupaj z vodstvi šol in vrtcev, strokovnimi delavci, organizacijami je bi program zasnovan zelo premišljeno. Štiri področja delovanja (družba, posameznik, zdravje, poklic), kjer otroci in mladi opravljajo in beležijo aktivnosti, so tako široka, da posegajo v vse dele življenja posameznika.

Program je zahteven. Skozi leto so udeleženci na vseh štirih področjih opravili številne aktivnosti. Kar je posebej pomembno je, da program od udeležencev zahteva poleg vpisa in opisa aktivnosti, tudi ovrednotenje tega, kaj posameznik z neko aktivnostjo pridobi, se nauči, kaj mu pomeni. Za ta razmislek si v današnjem hitenju velikokrat ne vzamemo časa. Ovrednotenje naših dejanj pa nam omogoča boljši vpogled v nas same, kaj je dobro za nas.Tako se lažje odločamo, kaj si želimo in komu oz. čemu bomo posvetili svoj čas.

Kljub vsem zapletom v tem posebnem letu 2020, je večina udeležencev program zaključila v juniju. Zgolj letošnji zaključek smo zaradi okoliščin nekoliko prilagodili in udeležencem ponudili možnost, da program zaključijo tudi septembra.

Najmlajši so bili najhitrejši, za uspešno opravljene aktivnosti že prejeli grozdkovo majico “Jaz sem grozdek, kaj si pa ti?”.

Vsi osnovnošolci, ki v programu sodelujejo kot skupina/kot razred so zadnji šolski dan, v svojih razredih, prejeli priznanja in značke Hubelj in Čaven.

Z drobnim darilom, lično oblikovano beležnico Sprejmi izziv, se je program Mladost na burji zahvalil tudi predanim vzgojiteljicam in učiteljicam, ki so udeležencem nudile potrebno podporo, za uspešen zaključek programa.

Dnevniki, priznanja, značke, beležke in vsa ta čudovita zunanja podoba programa Mladost na burji je delo ajdovske oblikovalke Tee Goljevšček. Povsod, kjer predstavimo program Mladost na burji, čutimo poseben ponos. Že samo ime programa Mladost na burji tako zelo dobro odraža njegovo veličino. Smo posebni in ljudem zanimivi, kot naša burja, tudi v širšem prostoru.

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je mlade udeležence nagovoril: “Mladi ste z družbeno koristnimi aktivnostmi pridobivali kompetence in krepili pripadnost lokalni skupnosti pri ustvarjanju boljšega okolja za življenje in razvoj. Ponosen sem, da občina Ajdovščina premore mlade, ki si želite spreminjati svet na bolje…”

Iskreno je čestital vsem prejemnikom priznanj in mladim zaželel vedoželjnosti in uspeha tudi v prihodnje.

Skupaj smo si v galeriji Hiše mladih ogledali razstavo Moja Ajdovščina, kjer so razstavljena dela mladih udeležencev programa Mladost na burji 2019/2020. V času, ko smo ostajali doma, so učenci osnovnih šol v občini Ajdovščina pripravili raznolike, izvirne prispevke o življenju v naši občini. Skupaj smo oblikovali razstavo Moja Ajdovščina.

Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2020.