Novice

Izviren ajdovski program Mladost na burji pri posamezniku spodbuja razvoj točno tistih človeških kvalitet, ki nam v trenutni situaciji in novi realnosti pridejo še kako prav. Otrokom in mladim, ki so vključeni v program Mladost na burji, le ta omogoča, da razvijajo občutek odgovornosti do sebe, drugih in skupnosti. Skozi vključevanje v različne aktivnosti spoznavajo poklice ter skrbijo za svoje zdravje, s čimer odraščajo v družbeno odgovorne in solidarne posameznike.

Znašli smo se v času, ko večina za skupno dobro največ stori tako, da ostane doma in se omeji na samo nujno potrebne stike. Kljub temu lahko  otroci in mladi v tem času opravite številne aktivnosti, ki so primerne za vpis v vaše dnevnike. Ostanite aktivni v zavetjih svojih domov.

PRIPOROČENE AKTIVNOSTI PROGRAMA MLADOST NA BURJI

ZA SKUPNOST : #OSTANI DOMA

Za svojo skupnost in za celotno družbo narediš najboljše tako, da ostaneš doma.

Učenje na daljavo je svojevrsten izziv in čeprav ne hodiš v šolo je pomembno, da se učiš in imaš stike s svojimi prijatelji preko telefona in interneta. Kako bo to potekalo pri tebi doma je odvisno od tebe. Zagotovo bo lažje, če doma dobro sodeluješ s svojimi brati in sestrami, očetom in mamo.

Internet nam omogoča, da ostajamo v stiku s prijatelji, zanimivimi osebami in zgodbami ter drugimi vsebinami. Obdobje,  ki ga preživljamo doma, nam je dalo čas, da se lahko posvetimo raznolikim vsebinam in drug drugemu.

 

Kaj pa ti klikaš in objavljaš? Na internetu bodi previden/a.

Poklikaj nasvete glede spletne varnosti na spletni strani Safe.si. Če opaziš, da se na internetu pojavijo nezakonite spletne vsebine, sovražni govor, neprimerni posnetki otrok in mladoletnih, lahko podaš anonimno spletno prijavo na spletni strani Spletno-oko.si. Če se ti zdi, da morda internet ali mobilno telefonijo uporabljaš preveč, si lahko informacije poiščeš na spletnih straneh Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout.si.

ZA POSAMEZNIKA: #OSTANI DOMA

Za posameznika, zase, za svoje bližnje in prijatelje, narediš najboljše tako, da ostaneš doma.

Tudi doma lahko za posameznika veliko narediš. Mlajšemu bratu ali sestri lahko prebereš pravljico, pomagaš pri učenju  ali se igraš zabavno družabno igro. Zdaj ko imaš veliko časa, lahko zares lepo urediš svojo sobo in mama bo vesela. Sodeluješ lahko pri domačih vsakodnevnih opravilih. Lahko pokličeš ali pošlješ sporočilo starim staršem ali sosedu, da začuti, da ni sam/a. V svoj dnevnik Mladost na burji opiši kaj dobrega in pozitivnega si v času, ki ga preživljaš doma, naredil za posameznika in svoje bližnje in starši ti tvojo opravljeno aktivnost lahko podpišejo.

 

ZA ZDRAVJE: #OSTANI DOMA

Za svoje zdravje in zdravje vseh nas najboljše narediš tako, da ostaneš doma.

Lahko greš v gozd, na sprehod ali vožnjo s kolesom, lahko se igraš z žogo. Lahko pomagaš staršem na vrtu, če ga imate, obrezuješ drevesa in grmovnice, če si dovolj velik/a lahko kosiš travo. Marsikatero igro se lahko igraš tudi na balkonu, vendar bodi previden/a. Zelo pomembno je, da si pravilno umivaš roke, skrbiš za osebno in skupno higieno ter upoštevaš navodila in priporočila. Telovadi in jej zdravo.

Če se znajdeš v stiski, čutiš tesnobo, žalost ali imaš kakršnokoli vprašanje in ti starši, prijatelji, učitelji ali strokovnjaki v tvojem okolju ne morejo pomagati, se lahko za podporo in pogovor obrneš tudi na TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. In 20. Uro). Klic je brezplačen. Ali pa ustrezno pomoč poiščeš na spletnem portalu za otroke in mladostnike #tosemjaz.

 

ZA POKLIC: #OSTANI DOMA

V zahvalo vsem, ki v dani situaciji opravljajo nepogrešljive poklice in nesebično skrbijo za vse nas, narediš najboljše tako, da ostaneš doma.

V naši lokalni skupnosti se zaradi dobrega vodenja lahko počutimo varne. Imamo jasna navodila, dobro smo informirani in še vedno nam je zagotovljeno izpolnjevanje naših osnovnih potreb. Zdravniki, medicinsko osebje, farmacevti skrbijo za naše zdravje. Civilna zaščita, policija, gasilci, varnostniki, taborniki, skavti in drugi prostovoljci skrbijo za našo varnost. Da smo dobro preskrbljeni se trudijo pridelovalci hrane, trgovci, prodajalci, dobavitelji, prevozniki, proizvodni delavci, komunalni delavci. Učitelji se trudijo s šolanjem učencev, dijakov in študentov na daljavo. In še kakšen pomemben poklic bi zagotovo lahko še izpostavili.

Morda boš v dani situaciji bolje spoznal/a poslanstvo posameznega poklica, ki te bo posebej navdušil. Svojo hvaležnost za trud ljudi, ki ta poklic opravljajo, lahko izraziš na veliko načinov. Razmisli in pošlji lepo in spodbudno sporočilo ljudem, ki v tej krizni situaciji skrbijo zate, za tvoje bližnje in za skupno dobro. To aktivnost si lahko vpišeš v svoj dnevnik.

Sodelavci programa Mladost na burji si želimo, da ostanete zdravi in doma.