Novice

V četrtek 16. januarja 2020 so nas, z namenom ogleda dobrih praks na področju lokalne mladinske politike, na Inštitutu za mladinsko politiko Ajdovščina v Hiši mladih obiskali predstavniki Občine Piran. Županu Đeniu Zadkoviću, predstojniku urada za družbene dejavnosti in vodji ter mladinski sodelavki mladinskega centra Piran (Epicenter) smo podrobno predstavili Hišo mladih in delovanje Inštituta za mladinsko politiko.

Zanimali so jih ukrepi in pristopi, ki jih naša občina izvaja za mlade – tako na področju izobraževanja kot zaposlovanja. Beseda je tekla o programu Mladost na burji, programu Senčenje na delovnem mestu, o delovanju Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih ter o številnih uspešnih projektih, ki jih v sodelovanju izvajata Občina Ajdovščina in Inštitut za mladinsko politiko. Pogovarjali smo se o strategiji za mlade in certifikatu Mladim prijazna občina, katerega si Občina Piran prizadeva pridobiti.

Predstavniki občine Piran, predvsem pa župan Đenio Zadković, so bili nad delom z mladimiv naši občini in programi Inštituta za mladinsko politiko iskreno navdušeni.

Ukrepe na področju mladinskega sektorja, ki jih Občina Ajdovščina uspešno izvaja, so pred tem spoznali tudi na srečanju z županom občine Ajdovščina Tadejem Beočaninom ter predstavniki občine Ajdovščina in Inštituta za mladinsko politiko.

Kot je poudaril župan Tadej Beočanin, ne gre zgolj za sofinanciranje mladinskih organizacij, ampak za ukrepe, katerih koristniki so neposredne mladi. Izpostavil je reševanje stanovanjske problematike mladih, pomoč pri iskanju zaposlitve, izvajanje izobraževalnih programov, občinske štipendije in druge ukrepe, ki pripomorejo k aktivnem vključevanju mladih v lokalni skupnosti. Prav prispevek mladih k soustvarjanju skupnosti in občutek pripadnosti so tiste vrednote, ki bodo mlade na našem območju ohranile. Cilj pa je v bodoče zgraditi tako skupnost in kvaliteto bivanja, ki bo na naše območje privabila mlade tudi z drugih področij, je še izpostavil župan.