Novice

Jesen je letni čas, ki mladim in najmlajšim udeležencem programa Mladost na burji prinaša raznolike možnosti za izkustveno učenje in aktivno preživljanje prostega časa.

V tem šolskem letu v programu sodeluje 1300 otrok in mladih, vpisi pa še niso zaključeni. Prvošolci in četrtošolci so v šoli že prejeli nove dnevnike Hubelj in Čaven. Mladi na stopnji Kastra in Burja so dnevnik prejeli po pošti na dom.  Udeleženci izvedene aktivnosti v svoje dnevnike vpišejo, opišejo in ovrednotijo.

Pod mentorstvom učiteljev in koordinatorjev programa že pridno izvajajo aktivnosti na področjih moja skupnost, moj prijatelj, moje zdravje in moj poklic. Mnogi so sodelovali v dogodkih ob Tednu otroka, Tednu kulturne dediščine, ob Dnevu slovenskega športa. V oktobru je svoja vrata na široko odprla Ajdovska garaža, kjer mladi pod mentorstvom študentov prostovoljcev razvijajo svoje talente in uresničujejo ideje. Javne ustanove in organizacije udeležencem programa Mladost na burji skozi leto ponujajo različne priložnosti za vključevanje v njihove aktivnosti in spoznavanje njihovega dela. Ponudba aktualnih in primernih aktivnosti za posameznike in skupine bo na spletni strani programa Mladost na burji ponovno zaživela v novembru.

Tokrat otrokom in mladim ponujamo nekaj namigov za aktivne jesenske dni:

Pojdi na sprehod v gozd in občuduj njegovo jesensko preobleko. Ne spreglej kupa jesenskega listja, ki te vabi. Iz odpadlih listov in plodov ustvari izdelek in ga pokloni nekomu v dar.

Poskrbi za ptice. Lahko sam pripraviš ptičjo pogačo ali pa iz odpadnega materiala izdelaš ptičjo hišico. Lahko pripraviš tudi zelo enostaven ptičji kotiček, kjer boš redno hranil in skrbel za ptice.

   

Kostanj, gobe, buče in druge jesenske plodove uporabi za svoje kuharske podvige. Pripravi jesensko okrasitev mize.

Doma ali v knjižnici poišči zgodbe in pesmi o jeseni. Beri ali zapoj jih drugim, mlajšemu bratcu ali sestrici, starim staršem. Posebej navdahnjeni lahko zgodbico, pesem ali uganko napišete sami.

Mnoge ideje boste otroci in mladi dobili sami, v šoli in pri vaših interesnih dejavnostih ali pa po njih povprašajte v ustanovah, ki jih radi obiskujete.

Jesenski čas je posebno lep že na prvi pogled. Sicer pa se vse dni v letu okoli nas veliko dogaja in program Mladost na burji vas bo še naprej spodbujal, da poiščete nekaj zase in se aktivno vključite ter tako še naprej skupaj z nami soustvarjate lepšo skupnost.