Novice

Iz enot Otroškega vrtca Ajdovščina in vrtca ob Osnovni šoli Otlica letos v programu Mladost na burji na stopnji Grozdek sodeluje 245 otrok. Mnogi otroci iz enot Ob Hublju, Ribnik, Lokavec, Vipavski Križ in vrtca z Otlice bodo drugo leto prestopili prag osnovnih šol in program Mladost na burji lahko nadaljevali na stopnji Hubelj, ki ji otroci pravijo kapljica.

Tudi v letošnjem programskem letu najmlajši prvi zaključujejo program. Za uspešno izvedene aktivnosti, izpolnjen dnevnik in skupinsko mapo bodo v vrtcu kmalu prejeli spominsko majico grozdek. Skupinsko mapo programa Mladost na burji pripravi vsaka vključena skupina. V njej so podrobno in na ustvarjalen način predstavljene posamezne dejavnosti, ki so jih v skupini tekom leta izvajali. Najmlajši se s temi aktivnostmi vključujejo v dogajanje v skupnosti, skrbijo za bližnjega, tudi za svoje zdravje in okolje ter spoznavajo poklice.

 

Področje programa, moja skupnost, je otrokom zanimivo saj se lahko aktivno udejstvujejo v družbi, spoznavajo institucije in organizacije v naši občini. Obiščejo pomembne objekte v mestu Ajdovščina, Pilonovo galerijo, Policijsko in Gasilsko postajo, Zdravstveni dom, Pošto, Avtobusno postajo, Dvorano prve slovenske vlade, Občino Ajdovščina. Otroci iz Lokavca so obiskali kovaški muzej, kmetijo. Otroci z Otlice so rojstni dan praznovali z najstarejšim krajanov, ki je dopolnil 101. leto. Otokom so omogočeni raznoliki socialni stiki, seznanjajo se s širšo družbo in kulturo. S svojimi aktivnostmi okolje tudi kreirajo, z razstavami, deljenjem prijaznih sporočil v skupnosti, ob praznovanjih pripravijo dogodke, nastope in prispevajo svoje ideje, spretnosti in izdelke.

   

Z željami, napisanimi na zvezdice so otroci iz Vipavskega Križa osrečili sokrajane. Otroci so razmišljali o željah, ki so starejšim pomembne. Potrkali so na njihova vrata in jim zvezdice podelili. Otroci prisluhnejo pravljicam o prijateljstvu, svoje prijatelje narišejo, prepevajo pesmi o prijatelju, se igrajo raznolike socialne igre. Skozi aktivnosti razvijajo razumevanje, sočutje in skrb za sočloveka. V vrtcih so se vzgojitelji z otroki pogovorili o vojni in ljudeh, ki potrebujejo našo pomoč in vsi so sodelovali v humanitarni akciji za Ukrajino.

V času koronavirusne bolezni so se tudi otroci v vrtcih srečevali s številnimi omejitvami, še bolj temeljito so skrbeli za higieno in svoje zdravje. Cicibančkom z Otlice je mentorica omogočila predstavitev poklica čistilke v njihovem vrtcu in otroci so lahko spoznali, da pometanje z velikim omelom ni najlažje opravilo in da moramo vsi skrbeti za čistočo. Učijo se o poklicu kuharja, hišnika, vzgojitelja, ravnatelja in še mnoge. V manjših krajih otroci obiščejo kmetijo in spoznajo delo kmeta. Obiščejo jih gasilci, reševalci, poklic jim predstavijo tudi drugi zdravstveni delavci, knjižničarji, pesniki in pisatelji.

  

Z novimi izkušnjami, pridobivanjem spretnosti in znanj otroci, udeleženci programa Mladost na burji krepijo svojo osebnost in vlogo v družbi ter tudi sami veliko prispevajo za skupno dobro.