Učenci in učitelji Podružnične šole Vrtovin so v okviru Dnevov kulturne dediščine in Tedna
evropske kulturne dediščine raziskovali vaško kulturno dediščino, spoznavali obrtnike in preizkusili marsikatero veščino.
Aktivnosti na šoli izvajajo že tradicionalno, letos so potekale od 25. 9. 2023 do 13. 10. 2023 v času pouka.
Kot so zapisali v svojem prispevku, so aktivnosti izvajali v okviru programa Občine Ajdovščina – Mladost na burji.
“V tem času smo raziskovali stara – redka in dragocena
znanja, spretnosti in poklice, ki jih je še moč zaslediti v našem šolskem okolišu. Šolo smo
okrasili z zastavo, zastavicami in oblikovali kotiček s starimi predmeti, o katerih smo se tudi
pogovorili. Lahko bi rekli, da smo tudi letos dodobra spoznali pomen praznovanja dnevov
kulturne dediščine. Zlasti nam je pomembno, da se učenci zavedajo, zakaj se je teh starih
predmetov, običajev, obrti in znanj potrebno še spominjati in jih razumeti.
Ker radi raziskujemo in počnemo stvari čim bolj praktično, smo tudi letos iskali informacije o
vaških obrtnikih ter jih poskušali čim več spoznati.
Najprej nas je obiskal vaščan, gospod Ivan, ki nam je predstavil, na kakšen način se je včasih
preživljala njihova družina – s kolinami – in kaj je on kot deček počel, da je pomagal družini.
Zanimivo je bilo primerjati delo in otroštvo danes in včasih.
Naučili smo se osnov kvačkanja. Nekateri učenci so si z veseljem skvačkali preprosto
zapestnico. Ugotovili so, da je to kar zahtevna spretnost in da bi za kvačkanje puloverja
potrebovali celo večnost.
Obiskali smo vaškega čebelarja, gospoda Jordana, in spoznali njegovo delo. Pri njem smo si
ogledali tudi ostanke stare fužine in spoznali, zakaj je bila ta obrt včasih pomembna.
Predstavil pa nam je tudi nekatera drevesa in njihove posebne sadeže (žižule, mandlje).
Njegove čebele prav zaradi teh rastlin pridobijo veliko medu. Hvala za vse domače dobrote, s
katerimi je bil šolski zajtrk pestrejši in okusnejši. Z medom gospoda Jordana se namreč učenci
v šoli sladkajo ves čas, saj ga imamo še veliko. Hvala za vse!
Odšli smo tudi na kmetijo Kandus, kjer imajo veliko koz. Pokazali so nam pripomočke, s
katerimi iz kozjega mleka pripravijo sir. Predstavili so nam postopek in ni bilo slišati nič kaj
enostavno. Preizkusili smo okusen kozji sir in tudi jogurt. Imeli smo se odlično.
Isti dan smo obiskali kmetijo učenke Kris, ki nam je s pomočjo mame razkazala njihove
domače živali. Kasneje smo se pogovarjali, kako se skrbi za živali in kakšna dela se mora
opraviti na kmetiji.
Z veseljem pa smo obiskali oljčni nasad družine Rupnik. Naučili smo se, kako se ročno obira
oljke. Sedaj pa v šoli iz njihovih oliv pripravljamo vložene olive v slanici. Učenec Niko in
Nina sta nas že prej seznanila z načinom obdelovanja oljčnega nasada, škodljivci in načini
priprave oljčnega olja.
Idej na temo kulturne dediščine nikoli ne zmanjka, zagotovo bomo naše znanje in vedenje
tekom šolskega leta še poglabljali. Veseli nas, da z dejavnostmi v šoli pripomoremo k
ozaveščenosti in nenazadnje tudi ohranjanju kulturne dediščine v naši dolini.”
učenci in učiteljice PŠ Vrtovin in matične šole