Novice

Inštitut za mladinsko politiko, ki upravlja program Mladost na burji, se s svojimi programi in projekti uspešno povezuje tudi v mednarodnem prostoru.

V okviru programa Erasmus+ sodeluje z organizacijami in institucijami različnih evropskih držav. Tokratni projekt partnerstva “Mapping best practicies for Youth friendly Cities”med 6 organizacijami iz Poljske, Portugalske, Belgije, Romunije, Slovenije in Makedonije je namenjen zbiranju in izmenjavi mladim prijaznih praks lokalnih skupnosti in mest. Srečanje na Portugalskem je v obmorskem mestu Setúbal gostila organizacija Dypall.

   

Inštitut za mladinsko politiko je predstavnike vključenih partnerskih organizacij podrobno seznanil s Certifikatom mladim prijazne občine, priznanjem lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja vertikalnih in horizontalnih mladinskih politik. V okviru dobrih praks so udeleženi spoznali tudi delovanje programa Mladost na burji in ga prepoznali kot inovativnega ter izrazili navdušenje nad zelo podrobno razdelanim pristopom k spodbujanju prostovoljnega dela in aktivnega udejstvovanja otrok in mladih v družbi.

   

Rezultat izmenjave izkušenj in dobrih praks partnerskih držav v projektu je oblikovana elektronska publikacija, namenjena občinam, organizacijam in institucijam, ki se ukvarjajo z lokalnimi mladinskimi politikami. Publikacija navaja izvirni niz področij oz. dimenzij, v katerih lahko mesta razvijejo mladim prijaznejše pristope ter seznam standardov kot referenčnih točk in možnih usmeritev. Vsako področje predstavlja vsaj eno dobro prakso vključenih partnerjev v projektu. Inštitut v tem delu publikacije sodeluje s tremi dobrimi praksami, podeljevanjem Certifikata mladim prijazna občina, programom Mladost na burji ter projektom Senčenje na delovnem mestu, ki ga Inštitut za mladinsko politiko izvaja skupaj s srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina. Mladi iz naše občine pod okvirjem Mladinskega sveta Ajdovščina v publikaciji predstavljajo tudi svoj portal Winfo – informator wajdovske mladine.

Navedene dobre prakse Inštituta za mladinsko politiko in ajdovske mladine bodo širši javnosti ponovno predstavljene na zaključnem srečanju projekta marca prihodnje leto v Krakovu na Poljskem. Mednarodno povezovanje s sorodnimi organizacijami pomeni vir naviha za nadaljnje delo, hkrati pa tudi potrditev o pomembnosti programov, ki se v občini Ajdovščina in v širšem slovenskem prostoru že izvajajo.